Łopatkę umyć, zmielić przez maszynkę i podsmażyć w niewielkiej ilości oleju.
Mięso z rosołu zmielić wraz z cebulą (jeśli ktoś woli to można cebulkę podsmażyć z łopatką) Dodać podsmażone mięso mielone, przyprawy do smaku i całość dokładnie połączyć.
Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, jajka, drożdże, margarynę oraz śmietanę. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Najlepsze jest w tym cieście iż nie trzeba go odstawiać do wyrośnięcia, rośnie w piekarniku i jest bardzo delikatne.
Podzielić ciasto na kilka porcji. Każdy rozwałkować na prostokąt, wzdłuż nałożyć farsz i zwinąć w dość ciasny rulon.
Ostrym nożem pokroić na porcje.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i posypać sezamem lub makiem.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku w temp. 160-170" 15-20min.
Doskonale do pasztecików pasuje barszcz czerwony!!
Smacznego :)
Komentarze do przepisu (6)
*Przejdziesz do wersji klasycznej