Paszteciki z leśnymi grzybami

Przepis dnia 2010-12-07
Paszteciki z leśnymi grzybami
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: listek
Chrupiące , szybko się robią i szybko znikają z talerza. W sam raz na Wigilię.

Składniki

  • ciasto francuskie, 1
  • mrożone grzyby leśne (kurki, podgrzybki,prawdziwki), ok.0,5 kg
  • Bułka tarta, 2 łyżki
  • cebula, 2-3
  • jajko, 1
  • przyprawy do smaku

Przygotowanie

  1. Grzyby odgotować w osolonej wodzie, następnie podsmażyć na oleju.

  2. Cebulę posiekać i zeszklić, dodać do podsmażonych grzybów.

  3. Farsz przekręcić przez maszynkę (sitko o grubych oczkach), dodać bułkę tartą (jeśli grzyby są zbyt luźne) i przyprawy.

  4. Na ciasto ułożyć farsz, zwinąć w rulon a następnie wyciąć ukośne paszteciki. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok.0,5 godz. w temperaturze 180 stopni.

  5. Zamiast grzybów można użyć podsmażonej kapusty kiszonej z suszonymi grzybami. Idealne danie do barszczyku lub rosołu.

Komentarze do przepisu (4)

mari 06 grudnia 2010
Świetne danie, coś pod mój gust :)
annawk 06 grudnia 2010
świetne - ciasto francuskie daje tyle pysznych możliwości,,,,mniam
food_kanapa 07 grudnia 2010
pewnie chodziło o świeży ogórek :) brzmi cudownie...dawno nie jadłam hamburgera
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto francuskie, 1
  • mrożone grzyby leśne (kurki, podgrzybki,prawdziwki), ok.0,5 kg
  • Bułka tarta, 2 łyżki
  • cebula, 2-3
  • jajko, 1
  • przyprawy do smaku
Składniki