Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite paszteciki z ciasta drożdżowego z nadzieniem zrobionym z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych.
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 41
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 23
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 169
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 228
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 779
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 41
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 23
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 169
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 228
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 779
Składniki
Grzyby moczymy w kilku wodach. Gotujemy 15-20 minut, dodajemy odciśniętą kiszoną kapustę do jej miękkości, około 90 minut. W między czasie kroimy cebulę i podsmażamy na patelni. Ugotowaną kapustę wraz z grzybami odciskamy z wody, dodajemy usmażoną cebulę, mieszamy, mielimy przez sitko 8 mm. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy i będziemy przygotowywać ciasto.
Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 60 ml ciepłego mleka robimy zaczyn drożdżowy, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W misce umieszczamy pozostałe składniki – resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, jajko, olej oraz sól, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy tak żeby powstało gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości około 5 mm. Placek dzielimy na 5 kawałków. Na każdy kawałek placka nakładamy równomiernie farsz zostawiając margines (wolne miejsce po brzegach). Zwijamy w rulony, zlepiamy po całej długości. Zwinięte ruloniki przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Układamy je tak żeby nie dotykały do siebie, gdyż jeszcze podrosną. Każdy rulon kroimy ostrym nożem na 5 centymetrowe kawałki. Przykrywamy ściereczką na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte paszteciki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem i sezamem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza około 25 minut do ładnego zarumienienia się pasztecików. Upieczone paszteciki studzimy. Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem. Smacznego!!!