Paszteciki z ciasta francuskiego z serkiem, szpinakiem i łososiem

Paszteciki z ciasta francuskiego z serkiem, szpinakiem i łososiem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Paszteciki z ciasta francuskiego z serkiem, szpinakiem i łososiem to smaczna i prosta przekąska idealna na domową imprezę, śniadanie lub kolację. Danie doskonale smakuje podane na ciepło lub zimno z ulubionym sosem.

Składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego ( opakowanie 300 g )
  • 150 g serka typu Almette
  • 125 g wędzonego łososia
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 1 roztrzepane jajko

Przygotowanie

  1. Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i dusimy na małym ogniu, do momentu odparowania wody, od czasu do czasu mieszając. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, gałkę muszkatołową, wszystko razem łączymy, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy.

    Wędzonego łososia kroimy na małe kawałki.

  2. Płaty ciasta francuskiego kroimy na kwadraty tak aby uzyskać 12 kawałków ciasta. Na 6 częściach ciasta układamy po niewielkiej porcji serka, na warstwie serka umieszczamy porcję wystudzonego szpinaku a na szpinaku układamy pokrojonego łososia. Wierzch każdego pasztecika przykrywamy pustym płatem ciasta francuskiego, sklejamy  brzegi lekko dociskając widelcem. Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C około 15-20 minut.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 09 maja
Pyszotka:)
Składniki
  • 2 opakowania ciasta francuskiego ( opakowanie 300 g )
  • 150 g serka typu Almette
  • 125 g wędzonego łososia
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 1 roztrzepane jajko
Składniki