Paszteciki z ciasta francuskiego z ruskim farszem / Paszteciki ruskie

Paszteciki z ciasta francuskiego z ruskim farszem / Paszteciki ruskie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Te nietypowe paszteciki bardzo nam wszystkim smakowały:). Powstały przypadkiem, kiedy został mi nadmiar "ruskiego" farszu a okazały się tak świetne, że były prośby o dokładkę:).

Składniki

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • jajko do smarowania
  • 150g boczku
  • 500g ziemniaków
  • 500g twarogu półtłustego
  • 3 cebule
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Cebulę i boczek kroimy. Na suchej patelni podsmażamy boczek a kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy cebulę. Smażymy do miękkości, co jakiś czas podlewając wodą. Ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem, dodajemy cebulę, boczek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.

  2. Każdy arkusz ciasta francuskiego kroimy na 8 równych prostokątów. Na środek 4 z nich układamy dużą ilość farszu, przykrywamy pozostałymi kawałkami ciasta (dla efektu wizualnego możemy je ponacinać). Brzegi mocno dociskamy widelcem, smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.

  3. Boczek podsmażamy na suchej patelni, posypujemy nim paszteciki.

Składniki
  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • jajko do smarowania
  • 150g boczku
  • 500g ziemniaków
  • 500g twarogu półtłustego
  • 3 cebule
  • sól, pieprz
Składniki