Paszteciki wigilijne

Paszteciki wigilijne
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: irma
Pyszne, drożdżowe paszteciki, na które przepis zaczerpnęłam z bloga "Przy kuchennym stole". Pyszny farsz, pyszne ciasto i do tego pyszny czerwony barszczyk i sukces murowany. Robiłam je wiele razy / nie tylko na wigilię/ , z mięsnym farszem i za każdym razem zajadamy się nimi. Można je zamrozić na kilka tygodni , a potem podgrzać w piekarniku i smakują jak przed chwilą upieczone. Są naprawdę rewelacyjne. Gorąco polecam :))

Składniki

  • CIASTO
  • 0,5 kg. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 250g masła
  • 2 jajka
  • ok. 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • mak, sezam do posypania wg upodobań
  • FARSZ można przygotować dzień wcześniej
  • 1 kg. pieczarek
  • 1/2 kg. kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Kiszoną kapustę zalać zimną wodą i gotować do miękkości, wystudzić i dokładnie odcisnąć.
    Pieczarki obrać i zetrzeć na grubych oczkach, cebulą pokroić w kostkę.
    Na patelnię wlać olej, tak aby pokrył całe dno i zeszklić cebule, a następnie dodać pieczarki i razem dusić. Posolić i podsmażać, aż wyparuje cały sok.
    Kapustę drobno pokroić lub zmielić maszynką do mięsa. Połączyć z pieczarkami i podsmażać ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Wystudzić.

  2. Do garnuszka wlać mleko i włożyć masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się całkowicie rozpuści. Zdjąć z ognia i przestudzić. Gdy mleko będzie już letnie – wbić dwa jajka – rozkłócić

    Mąkę wymieszać z drożdżami instant, cukrem, solą i utarta gałką. Wlać połowę mleczno – maślano – jajecznego płynu. Wyrabiać ciasto, dolewając powoli po trochę płynu. W zależności od tego jak mąka chłonie płyn – może okazać się konieczne zużycie płynu w całości lub tylko w części. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, pozwalające na wałkowanie.
    Przykryć ciasto czystą ściereczką i odstawić do rośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość).

    Gdy ciasto wyrośnie, odkrawać po sporym kawałku – rozwałkowywać ciasto na grubość ok. 3mm w prostokąt (ok. 30x 15cm). Wzdłuż dłuższego boku rozkładać część farszu. Zwijać, zaczynając od strony z farszem – ku stronie samego ciasta. Powstały nadziany rulon – kroić ostrożnie ostrym nożem na kawałki ok. 5 cm długości. Paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Czynność powtarzać, aż do wyczerpania całego ciasta.
    Pozostawić na blasze do ponownego wyrośnięcia (ok. 30 min.). Przed wstawieniem do pieca smarować delikatnie kwaśną śmietaną, posypać makiem lub sezamem wg gustu.


    Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180st. ok.30-35 minut. Wystudzić na kratce.
    Podawać z czerwonym barszczykiem.
    Życzę SMACZNEGO! WESOŁYCH ŚWIĄT !

Komentarze do przepisu (12)

Futka 20 grudnia 2015
Śliczne i bardzo smakowite paszteciki :)
sereberko80 20 grudnia 2015
ależ smacznie wyglądają, z chęcią teraz bym się poczęstowała :-) pyszności
renka 20 grudnia 2015
Irmo wyglądają wyśmienicie,ja już zrobiłam swoje i czekają w zamrażarce(co prawda z innego przepisy),ale... Czytaj całość »
Irmo wyglądają wyśmienicie,ja już zrobiłam swoje i czekają w zamrażarce(co prawda z innego przepisy),ale bardzo bardzo podobne,farsz identyczny a i ciasto nie wiele się różni :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO
  • 0,5 kg. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 250g masła
  • 2 jajka
  • ok. 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • mak, sezam do posypania wg upodobań
  • FARSZ można przygotować dzień wcześniej
  • 1 kg. pieczarek
  • 1/2 kg. kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Składniki