Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
:)

Składniki

  • Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • sól
  • Farsz:
  • 350 g kapusty kiszonej
  • 25 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 100 g pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • sól ,pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    W misce wymieszałem drożdże z cukrem ,kiedy stały się płynne wlałem letnie mleko i wsypałem 100 g mąki ,szczyptę soli. Dokładnie wymieszałem tak ,aby nie było grudek. Przykryłem ściereczką miskę i odstawiłem w ciepłe miejsce. Kiedy rozczyn powiększył się ,dodałem resztę mąki ,jajko i wyrabiałem ręką około 15 min. Po tym czasie dodałem letnie masło i zagniotłem ciasto. Oprószyłem mąką i odstawiłem do wyrośnięcia na 40 min.

  2. Farsz:

    Kapustę zalałem 200 ml wody ,dodałem suszone grzyby ,liście laurowe i gotowałem ok. godziny. Odcedziłem na sicie. Cebulę pokroiłem w krążki ,pieczarki oczyściłem i pokroiłem na 4. Razem z cebulą podsmażyłem na oliwie. Kapustę ,grzyby ,cebulę i pieczarki zmieliłem w maszynce na najgrubszych oczkach. Doprawiłem solą ,pieprzem oraz kminkiem. Wszystko dokładnie wymieszałem.

  3. Porcjowanie:

    Ciasto rozwałkowałem na grubość ok. 5 mm ,pokroiłem na kwadraty (wielkość zależy od upodobań) ,na środek nałożyłem farsz i uformowałem paszteciki (kształt dowolny). Paszteciki ułożyłem na blaszce do pieczenia ,za pomocą pędzelka posmarowałem rozbełtanym jajkiem ,odstawiłem na 30 min. Po tym czasie piekłem 30 min w temp 180 stopni C. Podałem z barszczem czerwonym.

Komentarze do przepisu (7)

Konto usunięte 20 stycznia 2014
Paszteciki z takim farszem, niebo w gębie!
sereberko80 20 stycznia 2014
wyglądają baaardzo apetycznie, aż się głodna zrobiłam :-) pozdrawiam :-)
figg 20 stycznia 2014
No barszczyk jest więc pełnia szczęścia:-)) Lubię takie przekąski:-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • sól
  • Farsz:
  • 350 g kapusty kiszonej
  • 25 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 100 g pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • sól ,pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
Składniki