Paszteciki

Paszteciki
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Anetta
Doskonale smakują z barszczykiem czerwonym .

Składniki

  • mąka, 1/2kg.
  • margaryna, 1szt
  • drożdże, 5dkg
  • kwaśna śmietana, 1/2szkl.
  • ocet, 1łyżka
  • szczypta soli
  • jajka, 2szt

Przygotowanie

  1. Do mąki włożyć margarynę i posiekać.Do śmietany dodać drożdże,aż się rozpuszczą potem wlać do mąki dodać sól,ocet i jajka.Zagnieść ciasto,rozwałkować.Wycinać kólka i wkładać farsz z kapusty i mięsa lub boczku.

  2. Farsz:ok. 500g. kapusty kiszonej ugotować ostudzić i pokroic.Mięso mielone (30-40 dkg.) podsmażyć na patelni wraz z cebula.Wszystko razem wymięszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Farsz 2:Kapusta kiszona ugotować,ostudzić i drobno pokroić.Kawałek boczku pokroic w kostke i podsmażyć na patelni wraz z cebula doprawic do smaku sola pieprzem lub jarzynką. Ciasto rozwałkować i wycinać kółka nakładać farsz i zlepiać jak pierogi lub formować wg. gustu np.bułeczki rogaliki lub podłużne paszteciki:wycinamy prostokąty i nakładamy farsz i zwijamy podobnie jak rolade czy krokiety.Gotowe paszteciki układać na blasze posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.Piec w nagrzanym piekarniku ok.25min do zrumienienia. Ciasto nadaje sie również do pieczenia na słodko np.rogalików bułeczek itp.do ciasta dodajemy wówczas jeszcze cukier waniliowy i 3łyżki cukru i nadziewamy dowolnym nadzieniem np.marmolada,serem ,czy owocami:jagodami i innymi.

Komentarze do przepisu (19)

oklok 23 kwietnia 2009
co dalej ??
annawk 27 kwietnia 2009
robię identyczne ciasto krucho drożdżowe - polecam ten przepis , jest niezawodne i nadaje się niemal do każdego... Czytaj całość »
robię identyczne ciasto krucho drożdżowe - polecam ten przepis , jest niezawodne i nadaje się niemal do każdego farszu
Zofia592 27 kwietnia 2009
i co dalej
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka, 1/2kg.
  • margaryna, 1szt
  • drożdże, 5dkg
  • kwaśna śmietana, 1/2szkl.
  • ocet, 1łyżka
  • szczypta soli
  • jajka, 2szt
Składniki