Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakuje nie tylko do chleba ale też jako farsz do panierowanych pieczarek czy jajek ugotowanych na twardo.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 214
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 214
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Składniki
Ziarna słonecznika i suszone morele zalać wrzątkiem na pół godziny by zmiękły. Odsączyć na sicie. Morele i śliwki pokroić na mniejsze cząstki.Składniki przełożyć do kielicha blendera . Dodać ajwar , przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwki. Wlać oliwę. Zmiksować. Masa jest gęsta. Można ją rozcieńczyć przegotowaną , letnią wodą albo dodać jeszcze odrobinę oliwy. Doprawić wg własnego smaku. Przełożyć do szklanego, zamykanego słoika. Przechowywać w lodówce do tygodnia. Świetnie smakuje z pieczywem