Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta z dyni do chleba to fantastyczna alternatywa dla masła, paprykarzu, pasztetu lub innego niewegańskiego smarowidła. Aby podkręcić łagodny smak jesiennego warzywa, dodaj czosnek, musztardę i ostrą papryczkę w proszku. Pasta jest idealna na śniadaniowych tostach i kanapkach, sprawdzi się też jako apetyczna przystawka podczas przyjęcia z przyjaciółmi.
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 231
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 307
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 104
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2174
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 231
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 307
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 104
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2174
Składniki
Odkrój kilka kawałków dyni, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (skórką do dołu), skrop oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na 10-15 minut, aż dynia zmięknie. Wyjmij blaszkę z piekarnika, pozwól ostygnąć i za pomocą łyżki przełóż do miski 300 g miąższu. Do dyni dodaj keczup, musztardę, chili, curry oraz sól. Rozgnieć, wymieszaj i sprawdź poziom ostrości i słonego smaku, w razie potrzeby dopraw. Pastę możesz też zblendować dla uzyskania gładszej konsystencji.
Pastę z dyni ułóż na świeżej bagietce, ciepłych tostach lub chrupkim pieczywie. Sprawdzi się także jako farsz od naleśników. Jej smak podkręci odrobina świeżego tymianku i pokruszony ser feta.