Pasta z czarnych oliwek

Pasta z czarnych oliwek
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Przepis dla smakoszy oliwek, anchois i kaparów. A że ja wprost je ubóstwiam, jak tylko w internecie natknęłam się na ten przepis, wiedziałam że smak mnie zachwyci. I tak się stało. Smak tej pasty jest dość ostry – mocno wyrazisty. Pasta najlepiej smakuje na chrupiącej bagietce.

Składniki

  • Czarne oliwki - 25 szt. (bez pestek)
  • Anchois - 50 g
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Kapary - marynowane - 10 szt.
  • Sok z cytryny - 2 łyżki
  • Pieprz kajeński - szczypta
  • Oliwa z oliwek - niewiele
  • Natka pietruszki - 1/2 pęczka

Przygotowanie

  1. Oliwki, anchois, czosnek, kapary, posiekaną natkę pietruszki blendujemy, dodajemy oliwę z oliwek (niewiele - by konsystencja nie była zbyt sucha), doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Podajemy na świeżej lub lekko podpieczonej bagietce.

Składniki
  • Czarne oliwki - 25 szt. (bez pestek)
  • Anchois - 50 g
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Kapary - marynowane - 10 szt.
  • Sok z cytryny - 2 łyżki
  • Pieprz kajeński - szczypta
  • Oliwa z oliwek - niewiele
  • Natka pietruszki - 1/2 pęczka
Składniki