Pasta z bakłażana

Pasta z  bakłażana
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Pasta z bakłażana to chyba jedna z najsmaczniejszych past, tuż obok guacamole i hummusu. Ma niepowatarzalny, sródziemnomorski smak, pasuje nie tylko do chrupiacego pieczywa, ale równiez zamiast pesto do makaronu.

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 łodygi bazylii
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól , pieprz

Przygotowanie

  1. Myjemy baklazana, kroimy wzdluz i skrapiamy oliwa.
    Kladziemy go na blasze wylozonej papierem do pieczenia (skórką w dół) i pieczemy w temp. 180° C przez 10-12 minut
    W miedzyczasie obieramy czosnek i wyciskamy cytryne.

  2. Wszystkie skladniki oprócz suszonych pomidorów miksujemy i doprawiamy sola i pieprzem.

    W miedzyczasie krótko moczymy suszone pomidory w cieplej wodzie, wyciskamy i drobno siekamy. Następnie mieszamy z pasta.

  3. Podajemy z chrupiacym pieczywem lub zamiast pesto do makaronu.

Komentarze do przepisu (22)

fafiatko 29 października 2018
Oj wiesz co dobre!!!
Docherro 29 października 2018
Już czuję jej smak na chrupkim pieczywie,zabieram przepis jest przepyszny:)
Maudie 29 października 2018
Pyszności :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 łodygi bazylii
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól , pieprz
Składniki