Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta słonecznikowa to pożywna i bardzo zdrowa przekąska. Nasiona tej rośliny są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (m.in. A, E, D i te z grupy B), minerały (cynk, żelazo, potas) oraz cenne antyoksydanty. Świetnie smakuje z warzywami pokrojonymi w słupki. Przepis pochodzi z 498. odcinka programu „Ewa Gotuje”.
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 198
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 166
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 198
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 166
Składniki
Ziarna słonecznika zalać wodą i odstawić do namoczenia (najlepiej na całą noc).
Sezam uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do robota i zmiksować.
Dodać odsączony słonecznik, czosnek, ostrą paprykę i sok z cytryny. Wlać wodę i oliwę. Posolić i zmiksować.
Dorzucić lód i zmiksować jeszcze raz (ten dodatek spowoduje, że pasta nie ściemnieje).
Przełożyć do słoika i skropić oliwą. Można udekorować prażonym sezamem. Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami.