Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: AnkaGotuje
Cześć!!! Dzisiaj propozycja błyskawicznej przekąski, bardzo łatwej do zrobienia, a przy tym niezwykle oryginalnie i dekoracyjnie wyglądającej. Będą to parówki w cieście francuskim. Tak podane parówki z pewnością mile zaskoczą biesiadników przy stole.

Składniki

  • 4 parówki
  • 1 jajko
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 2 patyczki do szaszłyków

Przygotowanie

  1. Na początek odmierzam sobie takie kawałki ciasta, abym mogła nimi swobodnie owinąć każdą parówkę.

  2. Owijam ciastem parówkę, dobrze zlepiam brzeg ciasta, a końcówki po obu stronach spłaszczam.

  3. Z dwóch stron parówki układam patyczki do szaszłyków. Tnę parówkę w plasterki grubości około 0,5 cm, jednak nie nacinam plasterków do końca – zapobiegają temu właśnie ułożone patyczki.

  4. Wywijam parówkę w kółeczko, tak aby nie przecięta część ciasta znajdowała się wewnątrz, końcówki zlepiam, a plasterki rozkładam równo, jak płatki kwiatka. Przenoszę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pędzelkiem zanurzonym w rozkłóconym jajku smaruję dokładnie każdy „parówkowy kwiatek”.

  5. Piekę w 180 stopniach przez 20 – 25 minut. Podaję na ciepło, na przykład z keczupem.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (5)

Futka 01 lutego 2015
Świetne paróweczki! Wspaniała prezentacja :)
Konto usunięte 03 lutego 2015
Jak zawsze ...norma wykonana na 100-wę !
mufinka 03 lutego 2015
SUPER! Proste składniki, szybkie wykonanie i TAKI efekt! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 parówki
  • 1 jajko
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 2 patyczki do szaszłyków
Składniki