Paróweczki pod francuską kołderką

Paróweczki pod francuską kołderką
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Mój kolejny grzeszek:), ale jakiż był pyszny...:P. Oczywiście koło dania dietetycznego to nawet nie leżało:) Zdjęcie nie jest niestety najlepsze (robiłam je w czasach, gdy jeszcze nie miałam zamiaru jego publikacji), innego jednak nie posiadam:)

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (użyłam takiego o obniżonej zawartości tłuszczu, być choć odrobinę zniwelować wyrzuty sumienia:
  • 8 parówek
  • 8 małych plasterków wędzonego boczku
  • 8 plasterków sera żółtego
  • 8 plasterków serka pleśniowego
  • suszone oregano
  • czosnek granulowany

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie pokroiłam na 8 równych prostokątów. Poszczególne składniki układałam na cieście na ukos, tj. od rogu do rogu, by można je potem było zawinąć.

  2. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni.

  3. Na każdym kawałku ciasta układałam kolejno: plasterek żółtego sera oprószony oregano i czosnkiem, plasterek boczku, parówkę podwójnie nadciętą u góry (jeżeli parówki były za długie to odcinałam ich końcówkę i układałam ją gdzieś obok- i tak schowa się pod ciastem) i plasterek serka pleśniowego.

  4. Zawijałam najpierw dolny róg, potem oba boczne tworząc w ten coś na kształt niezamkniętych kopert. Zapiekałam je przez ok. 30 minut. Trzeba jedynie pamiętać, by pozostawić między kopertami sporo miejsca, bo ciasto francuskie mocno urośnie.
    Super przekąska, a może nawet zakąska:)

    Smacznego kalorycznego:)

Komentarze do przepisu (5)

anetaa26 31 maja 2013
dla takich pysznosci warto czasem zgrzeszyc :)
maluszekk 01 czerwca 2013
Toż to niebo w gębie, więc tak to grzeszyć wręcz należy :)
szczotka_od_kija 03 czerwca 2013
oj, mogłabym tak grzeszyć bez końca:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (użyłam takiego o obniżonej zawartości tłuszczu, być choć odrobinę zniwelować wyrzuty sumienia:
  • 8 parówek
  • 8 małych plasterków wędzonego boczku
  • 8 plasterków sera żółtego
  • 8 plasterków serka pleśniowego
  • suszone oregano
  • czosnek granulowany
Składniki