Paprykowe mumie

Paprykowe mumie
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Jedyny taki dzień w roku, gdzie straszne potwory, przerażające pająki i inne robale, wiedźmy, kościotrupy czy czaszki możemy spotkać w najmniej spodziewanych miejscach. U nas może jeszcze nie tak hucznie obchodzony, ale zyskujący na popularności. Halloween to straszny dzień wymagający odpowiedniej oprawy... Na ten upiorny wieczór przygotowałam mumie z malutkich papryczek, na które z pewnością skuszą się nie tylko najmłodsi.

Składniki

  • 250 g mini papryk słodkich
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 mały filet z kurczaka
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 3 łyżki fasoli czerwonej z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki przyprawy chili con carne
  • 1 czubata łyżka serka kremowego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz czarny i sól
  • 1 łyżka ketchupu

Przygotowanie


  1. Paprykę myjemy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekany filet z kurczaka i doprawiamy przyprawą chili con carne. Mieszamy i smażymy do momentu, aż kurczak będzie usmażony. Dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Mieszamy i podsmażamy około 5 minut. Pod koniec dodajemy serek kremowy, doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami i mieszając co jakiś czas gotujemy około 2-3 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odstawiamy do wystudzenia.
    Paprykę nadziewamy przygotowanym farszem. Schłodzone ciasto francuskie kroimy na cienkie, półcentymetrowe paski, zaczynając od dłuższego boku ciasta. Paseczkami owijamy każdą paprykę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy ketchupem, tworząc na każdej papryczce oczka. Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami.

Komentarze do przepisu (3)

konhambos 29 października 2018
Pomyslowe i smaczne
Docherro 29 października 2018
Śliczne:)
babcitereskiciasta 30 października 2018
Fajne.:)
Składniki
  • 250 g mini papryk słodkich
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 mały filet z kurczaka
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 3 łyżki fasoli czerwonej z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki przyprawy chili con carne
  • 1 czubata łyżka serka kremowego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz czarny i sól
  • 1 łyżka ketchupu
Składniki