Papryki faszerowane ryżem i warzywami

Papryki faszerowane ryżem i warzywami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Polecam to łatwe i tanie danie. Aktualnie ceny papryk są przystępne. Trzeba więc korzystać z okazji.

Składniki

  • 4 czerwone papryki
  • farsz:
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 bulwy selera
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia
  • 100 g żółtego sera np. gouda
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

  1. Papryki umyć. Przekroić na pół. Usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Wodę odcedzić. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać seler i marchewkę starte na tarce o dużych oczkach. Całość mieszając dusić do miękkości warzyw. Następnie warzywa połączyć z ryżem. Dodać przyprawy. Wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić papryki.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st. C 20 minut. Po tym czasie papryki posypać startym żółtym serem. Zapiekać jeszcze 10 minut.
    Podawać ciepłe. Można je skropić keczupem. Ale to już jak kto lubi.

Komentarze do przepisu (5)

fafiatko 16 sierpnia
Przepyszne danie! jeszcze nie robilam w tym roku i podoba mi sie ten farszyk.
kucharka-amatorka 16 sierpnia
Piękne dzięki. Dobranoc!!
fafiatko 16 sierpnia
Papa!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 czerwone papryki
  • farsz:
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 bulwy selera
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia
  • 100 g żółtego sera np. gouda
  • olej rzepakowy do smażenia
Składniki