Papryka z rozmarynem

Papryka z rozmarynem
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: bozenas
pyszna papryka właściwie do wszystkiego

Składniki

Przygotowanie

  1. Paprykę opiekamy w piekarniku,przekładamy do woreczka i zamykamy w garnku z pokrywką aż wystygnie.Obieramy ze skóry.Trochę pracochłonne ale warto sie poświęcic.W garnku zagotowujemy ocet z wodą w proporcji 1do5(np 0.5 szkl octu,2,5 szkl wody)2łyżki cukru,lyżeczka soli,czosnek obrany z łupinek i gałązki świeżego rozmarynu,do gotującego wywaru wkładamy obraną paprykę na 3 min od zagotowania.Odlewamy wywar,przekładamy do słoja paprykę,czosnek i rozmaryn.zalewamy wszystko oliwą,zakręcamy słoik.Przechowywac w zimnym miejscu.Można jeśc na chlebie albo podac z serem feta,na płat papryki położyc kawałek fety posypac np bazylią,można zmiksowac i dodac taką paprykę do sosu paprykowego-nada oryginalnego smaku.

Komentarze do przepisu (2)

helcia 26 lutego 2009
ale musi pachnieć...
daniella 13 października 2009
Czy można to robic tez z zielonej papryki
Składniki
Składniki