papoutsakia-faszerowane baklazany

Przepis dnia 2011-05-08
papoutsakia-faszerowane baklazany
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: camellia
pracochlonne,ale warto sprobowac

Składniki

  • 4 srednie baklazany
  • 2 cebule drobno poszatkowane
  • 300g miesa mielonego(mieszanego)
  • 4 duze pomidory(moga byc z puszki)obrane ze skorki i grubo pokrojone
  • 1 lyzeczka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 lyzki koperku i miety
  • oliwa z oliwek
  • 3 lyzki masla
  • 4 lyzki maki
  • 1 litr mleka
  • 2 jajka
  • 200g tartego sera(moze byc parmezan)
  • sol,pieprz,galka muszkatalowa,cukier

Przygotowanie

  1. na oliwie zrumienic cebule...oddzielnie podsmazyc mieso,polaczyc z cebula ,pomidorami i koncentratem,podlac odrobina wody(moze byc kieliszek czerwonego wina)

  2. smazyc do odparowania plynu,po czym przyprawic zielenina,sola,pieprzem i odrobina cukru...podsmazyc jeszcze 5 min

  3. baklazany przekroic wzdluz na pol i wydrazyc srodek,aby przy skorce pozostal 1 cm miazu;obsmazyc na malym ogniu z obu stron

  4. farsz wykladamy w wydrazone lodki baklazanow i polewamy sosem beszamelowym,posypujemy tartym serem ; zapiekac 45 min w 185C

  5. sos beszamelowy: make podsmazyc na masle,a gdy pojawia sie pecherzyki,wlac mleko;gotowac do momentu,gdy sos zgestnieje,bardzo energicznie mieszajac,aby nie zrobily sie kluseczki...zdjac z ognia,wymieszac z polowa sera i rozbitymi jajkami,doprawic sola,pieprzem i galka muszkatalowa

Komentarze do przepisu (6)

madziak 04 maja 2011
Pięknie się prezenuje ten bakłarzan. Przepis jak dla mnie rewelacyjny - 5-
madziak 04 maja 2011
bakłażan - przepraszam :)
ajisza 06 maja 2011
Zastanawiam się , co z tym wydrążonym miąższem bakłażana? Nie jem mięsa, więc może użyję go zamiast, jak... Czytaj całość »
Zastanawiam się , co z tym wydrążonym miąższem bakłażana? Nie jem mięsa, więc może użyję go zamiast, jak myślisz?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 srednie baklazany
  • 2 cebule drobno poszatkowane
  • 300g miesa mielonego(mieszanego)
  • 4 duze pomidory(moga byc z puszki)obrane ze skorki i grubo pokrojone
  • 1 lyzeczka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 lyzki koperku i miety
  • oliwa z oliwek
  • 3 lyzki masla
  • 4 lyzki maki
  • 1 litr mleka
  • 2 jajka
  • 200g tartego sera(moze byc parmezan)
  • sol,pieprz,galka muszkatalowa,cukier
Składniki