Panierowane paluszki z mozzarelli

Panierowane paluszki z mozzarelli
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Ciepły, roztopiony, ciągnący się ser mozzarella otoczony wytrawną i chrupiącą panierką, która zapobiega wyciekaniu, podawany w towarzystwie sosu marinara (lub innego ulubionego) to prosta do przygotowania, klasyczna przystawka, która posmakuje każdemu.

Składniki

  • ok. 450 gram sera mozarella
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej rzepakowy
  • sos marinara (lub inny ulubiony - do podania)

Przygotowanie

  1. Ok. 450 gram sera mozzarella pokroić w odpowiadającej nam wielkością i grubością paluszki.
    Ser parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach w ilości 1/2 szklanki.

  2. Do jednej miski wbić 3 jajka, rozmieszać je ze sobą przy pomocy widelca, dodać 3 łyżki mleka i wymieszać dokładnie na jednolitą masę.
    Do drugiej miski dodać 1,5 szklanki bułki tartej, 1/2 szklanki drobno startego parmezanu, 1/2 łyżeczki soli i także dokładnie ze sobą wymieszać.

  3. Każdy paluszek sera mozzarella zanurzać dokładnie najpierw w miseczce z jajkami
    i mlekiem (pozwalając aby nadmiar płynu odciekł), a następnie w miseczce z bułką tartą
    i serem parmezan.
    Powtórzyć ten proces dla każdego paluszka mozzarelli - aby uzyskać podwójną warstwę bułki tartej - czyli ponownie każdy paluszek zanurzyć w miseczce z mlekiem i jajkami,
    a następnie w miseczce z bułką tartą i serem parmezan.

  4. Tak przygotowane paluszki mozzarelli włożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć opanierowane paluszki.
    Następnie do rondelka lub na głębszą patelnię wlać olej rzepakowy (w ilości jak do smażenia frytek) i podgrzać na średnim ogniu.

  5. Kiedy olej będzie już wystarczająco gorący, partiami wrzucać opanierowane paluszki serowe i smażyć, przewracając od czasu do czasu, aż będą chrupiące i złocisto-brązowe na zewnątrz z każdej strony.
    Tak podsmażone paluszki mozzarelli odsączać na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

  6. Podawać w towarzystwie sosu pomidorowego marinara (kupnego lub przygotowanego w domu) albo każdego innego rodzaju ulubionego sosu.

    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 28 grudnia 2020
Super, lubię jak mi się coś ciągnie na pół metra i nie tylko na pizzy ;) PYCHA :)
flexie 29 grudnia 2020
Mmm, takie paluszki rządzą...
Składniki
  • ok. 450 gram sera mozarella
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej rzepakowy
  • sos marinara (lub inny ulubiony - do podania)
Składniki