Ogórki konserwowe wyjąć ze słoika z zalewą, pokroić w krążki, odcedzić na durszlaku i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przygotować sos: do miseczki dodać 1 szklankę majonezu, 3/4 szklanki keczupu, 1 łyżkę zalewy z ogórków konserwowych, 1 łyżeczkę sosu Worcestershire, 1 łyżeczkę mielonej czerwonej papryki oraz szczyptę pieprzu cayenne do smaku i dokładnie wymieszać.
Przygotowany sos odstawić na bok lub przykryć i schłodzić w lodówce.
Do miski dodać 1 szklankę mąki, 2 łyżki skrobi kukurydzianej, 1 łyżeczkę mielonej czerwonej papryki, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, 1/2 łyżeczki suszonej cebuli i zamieszać ze sobą.
Po czym wlać 1 i 1/4 szklanki mleka i wymieszać wszystkie składniki na jednolitą i gładką masę.
Do rondelka lub na głębszą patelnię wlać olej (w ilości takiej jak do smażenia frytek)
i podgrzać na średnim ogniu.
Każdy krążek ogórka konserwowego dokładnie obtaczać w przygotowanej wcześniej panierce i wrzucać do gorącego oleju.
Smażyć ok. 2-3 minuty z każdej strony lub do czasu uzyskania odpowiadającego nam stopnia podpieczenia i chrupkości.
Gotowe pięknie podsmażone i chrupiące krążki ogórków odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać z wcześniej przygotowanym sosem majonezowo - ketchupowym lub innym ulubionym sosem.
SMACZNEGO!
Komentarze do przepisu (4)
Gratuluje :-)
*Przejdziesz do wersji klasycznej