Panierowane ogórki konserwowe

Przepis dnia 2020-12-30
Panierowane ogórki konserwowe
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Ogórki konserwowe zanurzone w gładkiej, aromatycznej panierce, smażone do chrupkości i podane z pełnym smaku sosem majonezowo - ketchupowym to bardzo prosty do przygotowania pomysł na przekąskę, którą zaskoczysz na każdej imprezie.

Składniki

  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 szklanka mąki
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • olej rzepakowy
  • DO SOSU:
  • 1 szklanka majonezu
  • 3/4 szklanki keczupu
  • 1 łyżka zalewy z ogórków konserwowych
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie

  1. Ogórki konserwowe wyjąć ze słoika z zalewą, pokroić w krążki, odcedzić na durszlaku i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

  2. Przygotować sos: do miseczki dodać 1 szklankę majonezu, 3/4 szklanki keczupu, 1 łyżkę zalewy z ogórków konserwowych, 1 łyżeczkę sosu Worcestershire, 1 łyżeczkę mielonej czerwonej papryki oraz szczyptę pieprzu cayenne do smaku i dokładnie wymieszać.
    Przygotowany sos odstawić na bok lub przykryć i schłodzić w lodówce.

  3. Do miski dodać 1 szklankę mąki, 2 łyżki skrobi kukurydzianej, 1 łyżeczkę mielonej czerwonej papryki, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, 1/2 łyżeczki suszonej cebuli i zamieszać ze sobą.
    Po czym wlać 1 i 1/4 szklanki mleka i wymieszać wszystkie składniki na jednolitą i gładką masę.

  4. Do rondelka lub na głębszą patelnię wlać olej (w ilości takiej jak do smażenia frytek)
    i podgrzać na średnim ogniu.
    Każdy krążek ogórka konserwowego dokładnie obtaczać w przygotowanej wcześniej panierce i wrzucać do gorącego oleju.
    Smażyć ok. 2-3 minuty z każdej strony lub do czasu uzyskania odpowiadającego nam stopnia podpieczenia i chrupkości.

  5. Gotowe pięknie podsmażone i chrupiące krążki ogórków odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Podawać z wcześniej przygotowanym sosem majonezowo - ketchupowym lub innym ulubionym sosem.


    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (4)

Dariusz-D 28 grudnia 2020
Ale fajne.
Gratuluje :-)
Nevermore 28 grudnia 2020
Takie coś lubię, Szósteczka ;)
KulinarnaChwila 30 grudnia 2020
Super:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 szklanka mąki
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • olej rzepakowy
  • DO SOSU:
  • 1 szklanka majonezu
  • 3/4 szklanki keczupu
  • 1 łyżka zalewy z ogórków konserwowych
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
Składniki