Panierowane kwiaty patisona

Panierowane kwiaty patisona
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Moje pierwsze podejście... Miałam młode patisony, które postanowiłam opanierować i usmażyć razem z kwiatem. Okazało się, że jest to całkiem dobry pomysł. Zarówno patisony jak i kwiaty po usmażeniu były delikatne i chrupiące.

Składniki

  • młode patisony z kwiatem 4 sztuki
  • bułka tarta 2-3 łyżki
  • jajka 1 sztuka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • masło klarowane 2 łyżki
  • masło (82% tłuszczu) 80 g

Przygotowanie

  1. Patisony delikatnie płuczemy w zimnej wodzie tak, aby nie uszkodzić kwiatów. Na talerz wbijamy jajko, roztrzepujemy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem.

    Na drugi talerz wsypujemy bułkę tartą. Patisony z kwiatem panierujemy kolejno w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym maśle do momentu zrumienienia.

    Podajemy na gorąco z ulubionym sosem.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (8)

fafiatko 17 sierpnia
Ale piękne i smaczne maleństwa!
Futka 18 sierpnia
Wspaniały pomysł! Pyszności <3
Maudie 20 sierpnia
Super przepis:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • młode patisony z kwiatem 4 sztuki
  • bułka tarta 2-3 łyżki
  • jajka 1 sztuka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • masło klarowane 2 łyżki
  • masło (82% tłuszczu) 80 g
Składniki