Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Twarogowe paluchy to świetna słona przekąska na imprezy. Są pyszne, bardzo kruche. Będą świetną alternatywą dla kupnych przegryzek.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10160
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 250
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10160
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 250
Składniki
Z tej porcji wychodzą 2 duże blachy paluchów. Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy masło, mąkę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Kiedy ciasto stwardnieje rozwałkowujemy je na grubość około pół centymetra, podsypując mąką. Wycinamy paski radełkiem lub nożem (ja używałam noża karbowanego).
Paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy przyprawami: solą gruboziarnistą, czarnuszką i chilli. Można użyć także sezamu, babki płesznik czy maku.
Paluchy pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Studzimy (można je delikatnie przełożyć na kratkę). Zaraz po upieczeniu paluchy są miękkie, ale po ostygnięciu będą twardsze i bardziej kruche. Najlepsze są następnego dnia.