Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duże paluszki drożdżowe z kabanosem i fasolką szparagową, w sam raz na przekąskę, np. do zimnego piwa, lub mleka.
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 217
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 763
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1809
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 161
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 236
Polecam.
Odsłon: 284
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 217
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 763
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1809
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 161
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 236
Polecam.
Odsłon: 284
Składniki
Kabanosy przekroić na pół, fasolkę gotować 10 minut w osolonej wodzie, ostudzić. Do przesianej mąki dodać pokruszone drożdże, posypać szczyptą cukru. Potem zalać letnią wodą, olejem, dodać czosnek niedźwiedzi, czosnek staropolski, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Blat podsypać mąką, ciasto rozwałkować na szerokość kabanosów, grubości ok. 1/2 cm. W odległości 2- 3 cm od brzegu kłaść kabanosa, naokoło fasolkę, zwinąć ciasto dwa razy i odciąć. Tak postępujemy z resztą ciasta, powinno mam wyjść 10 paluchów. Bułeczki przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia, przykrywamy do lekkiego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wierzch smarować roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka i soli. Posypać czarnuszką i piec w 190 C około 20-25 minut.