Paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem - hit imprez

Paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem - hit imprez
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Paluchy z ciasta francuskiego, cóż można o nich powiedzieć, tylko tyle, że... po pierwsze są pyszne, a po drugie moja rodzinka je uwielbia, a na imprezach rozchodzą się w mig. Szybka i doskonała przekąska. Wyobraź sobie ciepły chrupiący paluch serowy z boczusiem maczany w sosie czosnkowym... no poezja :-)

Składniki

  • 2 op. ciasta francuskiego
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 100 g surowego boczku wędzonego w plastrach
  • 1 jajko do posmarowania
  • ew. czarnuszka do posypania

Przygotowanie

  1. Jedno ciasto rozwinąć i posmarować rozbełtanym jajkiem. Następnie rozsypać na nim tarty ser i ułożyć plastry boczku.

  2. Drugie ciasto rozwinąć i posmarować rozbełtanym jajkiem, następnie nałożyć je na pierwsze ciasto jajkiem do dołu (góra sucha) i dokładnie docisnąć. Pokroić na cienkie ok. 1-1,5 cm kawałki, które należy zawijać w spiralkę.

  3. Na koniec paluchy posmarować rozbełtanym jajkiem i ew. posypać ziarenkami czarnuszki. Piec ok. 15-20 minut do zrumienienia w 220 stopniach.

  4. Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 10 stycznia
Super:)
SprytnaChochla 11 stycznia
Śliczne!
gotowaniepomojemu 11 stycznia
Dziękuję :-)
Składniki
  • 2 op. ciasta francuskiego
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 100 g surowego boczku wędzonego w plastrach
  • 1 jajko do posmarowania
  • ew. czarnuszka do posypania
Składniki