Paluchy włoskie

Paluchy włoskie
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Chrupiące paluchy z ciasta drożdżowego. Można je jeść i na ciepło, i na zimno.

Składniki

  • Drożdże 30 gram
  • Woda ciepła 150 ml
  • Olej 2 łyżki
  • Mąka pszenna 500 gram
  • Jajko 1 szt.
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Dowolne przyprawy - do posypania
  • Odrobina mleka - do posmarowania paluchów

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy ciepłą wodę, olej oraz wsypujemy rozkruszone drożdże, cukier i sól. Całość mieszamy, aby sypkie składniki rozpuściły się. Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy ją w ciepłe miejsce na 20 minut.

  2. Po tym czasie do rozczynu drożdżowego wsypujemy mąkę i wbijamy jajko. Wszystko zarabiamy na ciasto i ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.

  3. . Z ciasta formujemy cienkie paluszki o długości ok. 20 cm. Za pomocą pędzelka smarujemy je mlekiem i posypujemy ulubionymi przyprawami/dodatkami (np. papryka słodka mielona, sezam, sól morska, zioła prowansalskie, mak, etc.).

  4. Paluchy układamy na blachę, która jest wyłożona papierem do pieczenia (między paluchami najlepiej robić odstępy, bo ciasto będzie rosło w czasie pieczenia). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut do zarumienienia (czas pieczenia zależy od grubości paluchów).

Komentarze do przepisu (4)

Channah 23 lutego 2015
Bardzo apetycznie wygladaja:) chetnie wyprobuje ten przepis
izek 23 lutego 2015
Dziękuję i naprawdę polecam wypróbować :)
irma 23 lutego 2015
Pomysł warty wypróbowania :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Drożdże 30 gram
  • Woda ciepła 150 ml
  • Olej 2 łyżki
  • Mąka pszenna 500 gram
  • Jajko 1 szt.
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Dowolne przyprawy - do posypania
  • Odrobina mleka - do posmarowania paluchów
Składniki