Paluchy serowe z ciasta francuskiego

Paluchy serowe z ciasta francuskiego
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pyszne i szybkie paluchy serowe z ciasta francuskiego. To super przekąska na imprezę lub kolację, jak u nas. Mój synek je uwielbia, więc dość często goszczą na moim stole :-)

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (na 14 paluchów)
  • 50 g tartego żółtego sera
  • 1 jajko
  • ziarna czarnuszki i sezamu do posypania

Przygotowanie

  1. Ciasto rozwinąć i przekroić na pół. Pierwszą połówkę smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję tartym serem, na to nakładam drugą połowę ciasta i mocno dociskam. Tak przygotowane ciasto przekrawam na pół wzdłuż długiej krawędzi. Następnie każdą połówkę ciasta kroję na paski grubości 1,5-2 cm (mnie wychodzi w sumie 14 pasków). Z pasków robię spiralki i kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można użyć tego z ciasta francuskiego). Każdy paluch smaruję na koniec resztą jajka i posypuję czarnuszką oraz sezamem. Wkładam na 10-15 minut do nagrzanego do 220 stopni (termoobieg) piekarnika. Kiedy paluchy ładnie się przyrumienią wyjmuję do lekkiego wystudzenia. Wyśmienicie smakują na ciepło lub na zimno. Można podawać z sosem czosnkowym, pomidorowym lub takim jak lubicie.


    SMACZNEGO!!!

Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (na 14 paluchów)
  • 50 g tartego żółtego sera
  • 1 jajko
  • ziarna czarnuszki i sezamu do posypania
Składniki