Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paluchy kminkowe to przekąska na słono, którą podasz zamiast kupnych paluszków. Wykonasz je z ciasta drożdżowego, dlatego w środku są miękkie i puszyste.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 60
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 79
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1179
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 281
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 60
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 79
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1179
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 281
Składniki
Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca. Przelej ją do wysokiego naczynia. Dodaj cukier, łyżkę mąki i wymieszaj wszystkie składniki. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól. Wlej zaczyn, który powinien się pienić, a następnie zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec dodaj oliwę. Dalej zagniataj aż zrobi się jednolite i gładkie. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyciągnij je z miski, ugniataj przez kolejne kilka minut, a następnie rozwałkuj na cienki placek w kształcie prostokąta. Pokrój ostrym nożem na długie, wąskie paski. Każdy z nich skręć i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.