Palmiery z ciasta francuskiego

Palmiery z ciasta francuskiego
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Palmiers to hiszpańskie lub francuskie ciastka, przypominające swoim kształtem liście palmy (stąd nazwa). Farsz można dowolnie modyfikować, piekąc je na słodko lub słono.

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 8 średnich pieczarek
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 12 plastrów sera
  • 12 plastrów szynki
  • 3 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego
  • przyprawa kuchni włoskiej
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • jajko

Przygotowanie

  1. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać pieczarki, czosnek i smażyć, aż cała woda odparuje.

  2. Z ketchupu, przypraw i łyżeczki oliwy zrobić sos.

  3. Płat ciasta posmarować sosem, ułożyć plastry szynki, następnie przesmażone pieczarki i ser. Ciasto zwijać w ciasny rulon do połowy, a następnie zwinąć drugą stronę. Musi być bardzo ciasno zwinięty. Ostrym nożem kroić ciasto na około 1cm plastry.

  4. Ułożyc je na papierze do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 15min. w 200st, aż staną się złoto-brązowe.

Komentarze do przepisu (8)

babciaaneczka 13 września 2010
Wspaniały przepis, Muszę koniecznie zrobić.
Konto usunięte 13 września 2010
o kurde, przecież to takie proste, a ja zawsze się zastanawiałam jak są zwijane te ciacha...... a tu proszę... Czytaj całość »
o kurde, przecież to takie proste, a ja zawsze się zastanawiałam jak są zwijane te ciacha...... a tu proszę praktycznie zero roboty, jutro robię,pzdr
wioleta333 13 września 2010
super przepis napewno zrobię....
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 8 średnich pieczarek
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 12 plastrów sera
  • 12 plastrów szynki
  • 3 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego
  • przyprawa kuchni włoskiej
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • jajko
Składniki