Pączki ziemniaczane z mięsem

Pączki ziemniaczane z mięsem
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Ciekawy pomysł na obiad :-)

Składniki

  • CIASTO:
  • gotowane ziemniaki, 70 dag
  • Mąka pszenna, 35 dag
  • żółtka, 3 szt
  • sól, wg uznania
  • pieprz, wg uznania
  • MIĘSO:
  • filet z kurczaka, 1 duży
  • cebula, 1 duża
  • jajko, 1szt
  • kostka rosołowa, 1 szt
  • sól, pieprz, wg uznania

Przygotowanie

  1. CIASTO:

  2. Ziemniaki ugotować w słonej wodzie, wystudzić i przecisnąć przez praskę.

  3. Następnie do ziemniaków dodać mąkę żółtka sól i pieprz - wyrobić (jeśli ciasto jest zbyt mokre - dodać jeszcze odrobinę mąki).

  4. MIĘSO:

  5. Filet z kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, następnie w 2 szklankach gorącej wody rozpuścić kostkę rosołową i zalać kurczaka - gotować do całkowitego odparowania wody. Wystudzić.

  6. Następnie zmielić, dodać jajko i doprawić pieprzem i solą - wymieszać.

  7. Ciasto rozwałkować (nie za cienko), kroić kwadraty i nakładać mięso. Sklejać dokładnie i formując kulki.

  8. Pączki wrzucać do rozgrzanego na patelni oleju, smażyć na złocistobrązowy kolor. Podawać na gorąco.

  9. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (5)

iwona_mm 05 marca 2013
Fajny ciekawy pomysł :).Kiedyś jadłam coś takiego w Turcji.Było pyszne .Pomysł do ulubionych.Cieplutko... Czytaj całość »
Fajny ciekawy pomysł :).Kiedyś jadłam coś takiego w Turcji.Było pyszne .Pomysł do ulubionych.Cieplutko pozdrawiam :) :)
patusia5 06 marca 2013
Wyglądają fantastycznie :)
Konto usunięte 06 marca 2013
Wyglada cieżko i tłusty. Przepis dla osób, które nie dbają o linie i zdrowie. A może jakiś przepis z kuchni... Czytaj całość »
Wyglada cieżko i tłusty. Przepis dla osób, które nie dbają o linie i zdrowie. A może jakiś przepis z kuchni śródziemnomorskiej na odmianę?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • gotowane ziemniaki, 70 dag
  • Mąka pszenna, 35 dag
  • żółtka, 3 szt
  • sól, wg uznania
  • pieprz, wg uznania
  • MIĘSO:
  • filet z kurczaka, 1 duży
  • cebula, 1 duża
  • jajko, 1szt
  • kostka rosołowa, 1 szt
  • sól, pieprz, wg uznania
Składniki