Pączki z burakiem ( bez cukru )

Pączki z burakiem ( bez cukru )
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Dzisiaj u mnie mini pączusie z buraków i odrobiną orzecha włoskiego. Cukru użyłam tylko do rozpuszczenia drożdży, wystarczyła słodkość buraka.

Składniki

  • starty ugotowany burak 130 g
  • 1 żółtko
  • mąka pszenna 200 g
  • drożdże 16 g
  • Olej rzepakowy 30 ml
  • sok z buraka 1-3 łyżki ( opcjonalnie )
  • olej do smażenia
  • 3 orzechy włoskie

Przygotowanie

  1. Drożdże utrzeć z połową łyżeczki cukru, płynne przelać do mąki.
    Żółtko roztrzepać, przełożyć do mąki, dodać starte buraki ( razem z sokiem ), rozgniecione orzechy, wlać olej, zagnieść dość miękkie ciasto. Można dodać jeszcze trochę soku z buraka.
    Przykryć, odstawić do wyrośnięcia.

  2. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, rozwałkować je na grubość ok.1 cm.
    Ciasto podsypujemy mąką.
    Wykrawać kółka przy pomocy kieliszka, z reszty ciasta wyrabiamy małe kulki i lekko spłaszczamy.
    Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju z dwóch stron. Ja smażyłam na patelni. Osączamy na papierowych ręcznikach.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 08 lutego 2018
No masz, co ci ciekawostka :D
Dawno, dawno temu nawet już nie pamiętam kiedy, jadłem takie, ale jak smakują, to... Czytaj całość »
No masz, co ci ciekawostka :D
Dawno, dawno temu nawet już nie pamiętam kiedy, jadłem takie, ale jak smakują, to już nie pamiętam ;)
Wyglądają super, więc i zapewne smak jest świetny :)
Maudie 08 lutego 2018
Świetne:)
Dolcevita-in-my-kitchen 08 lutego 2018
Jakie pomyslowe, nigdy o takich nie slyszalam :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • starty ugotowany burak 130 g
  • 1 żółtko
  • mąka pszenna 200 g
  • drożdże 16 g
  • Olej rzepakowy 30 ml
  • sok z buraka 1-3 łyżki ( opcjonalnie )
  • olej do smażenia
  • 3 orzechy włoskie
Składniki