Pączki pieczone w piekarniku

Przepis dnia 2021-02-11
Pączki pieczone w piekarniku
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Na tłusty czwartej proponujemy pyszne pączki z mniejszą liczbą kalorii! Odchudzone pączki pieczemy w piekarniku zamiast smażyć na głębokim oleju. Smakują równie dobrze jak te tradycyjne. Smacznego! Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Ciasto: 150 mililitrów ciepłego mleka
  • 14 gramów suchych drożdży
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 70 gramów cukru
  • 100 gramów miękkiego lub roztopionego masła
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • Dodatki: 400 gramów marmolady

Przygotowanie

  1. • Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem
    • Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do misy miksera i wyrabiamy za pomocą mieszadła typu hak przez około 15 minut, w trakcie mieszania dwa razy zatrzymujemy mikser i mąkę z dna misy zgarniamy za pomocą szpatułki. Ciasto wychodzi dość lepkie, ale właśnie takie ma być
    • Ciasto można również wyrabiać ręcznie
    • Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia
    • Po tym czasie ciasto wyrabiamy przez kilka minut ręcznie, w trakcie stolnice podsypujemy mąką

  2. • Tak wyrobione ciasto rozwałkowujemy na duży placek z którego wycinamy krążki o średnicy 8-10cm
    • Na środek każdego krążka kładziemy łyżeczkę marmolady, a następnie składamy ciasto do środka i formujemy kulki
    • Uformowane pączki przekładamy do papilotek i układamy na blachę do pieczenia
    • Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut
    • Pączki z wierzchu smarujemy mlekiem
    • Pieczmy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut, a 5 minut przed końcem zmniejszamy temperaturę do 170 stopni
    • Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem

Komentarze do przepisu (4)

Dariusz-D 09 lutego
Super pączki.
Gratuluję bardzo :-)
KulinarnaChwila 09 lutego
Pyszotka:)
ekonto 11 lutego
to są bułki, a nie pączki. Pączki się smaży, a nie piecze.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto: 150 mililitrów ciepłego mleka
  • 14 gramów suchych drożdży
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 70 gramów cukru
  • 100 gramów miękkiego lub roztopionego masła
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • Dodatki: 400 gramów marmolady
Składniki