pączki

pączki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
warto było wstać o godz. 4 :)) Z podanej porcji wyszło mi 128 pączków.

Składniki

  • 2 kg mąki
  • 8 jajek
  • kostka masła
  • ok 1 litr mleka
  • 2 szczypty soli
  • 8 łyżek cukru trzcinowego (w oryginale jest zwykły cukier)
  • 100 g drożdży
  • starta skórka z cytryny i pomarańcza
  • 2 łyżki spirytusu lub octu
  • marmolada
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania lub lukier lub czekolada co kto woli

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wsypać mąkę w środku zrobić dołek i wsypać cukier, pokruszone drożdże i 1/2 litra letniego mleka. Odstawić na 15 minut. Następnie dodać jajka, sól, roztopione masło, starte skórki z cytryny i pomarańczy, spirytus lub ocet i wyrabiać ciasto. W czasie wyrabiania stopniowo dodawać letnie mleko. Nie wlewać od razu całego mleka żeby czasem ciasto nie wyszło za rzadkie w miarę potrzeby. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto już wyrośnie robimy pączki, każdy ma swój sposób ja tym razem brałam część ciasta rozwałkowywałam na stolnicy nie za cienko na grubość tak ok 1 cm i szklanką wykrawałam pączki, układałam na ściereczce do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron. Wyciągać na ręcznik papierowy żeby obciekły z nadmiaru tłuszczu i szprycą wciskać do środka marmoladę, udekorować czym kto lubi. Smacznego

Komentarze do przepisu (15)

Konto usunięte 26 stycznia 2013
szalona !!!! :DDDDD uwielbiam Cię :)))))
rosse 26 stycznia 2013
A kto tyle spałaszuje,chyba armia żołnierzy;):))))
mala_black 26 stycznia 2013
taka ilość dla pułku wojska:) narobiłas mi ochoty na pączusie ,zrobię z połowy przepisu.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 kg mąki
  • 8 jajek
  • kostka masła
  • ok 1 litr mleka
  • 2 szczypty soli
  • 8 łyżek cukru trzcinowego (w oryginale jest zwykły cukier)
  • 100 g drożdży
  • starta skórka z cytryny i pomarańcza
  • 2 łyżki spirytusu lub octu
  • marmolada
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania lub lukier lub czekolada co kto woli
Składniki