Owsianka- zapiekanka

Przepis dnia 2011-05-23
Owsianka- zapiekanka
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: annawk
Początkowo była to podrasowana zupa gulaszowa, jednak danie w trakcie ewolucji zatraciło nieco swój pierwotny charakter i stało się - zapiekanką.

Składniki

  • 30 dag mięsa wierzowego
  • 2 szkl. soku pomidorowego
  • 2 pomidory kiszone
  • 1 szkl. ugotowanej czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 1/2 szkl. sera żółtego - utartego
  • 2 łyzki oleju
  • sól, pieprz, majeranek, papryka ostra
  • 4 łyżki kopiate płatków owsianych błyskawicznych

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w drobną kostkę, posolić i podsmażyć na oleju na złoto, dodać cebulkę ( w kostkę) i jeszcze chwilkę smażyć , aż cebula zbrązowieje.

  2. Wlać sok pomidorowy, dodać poszatkowane pomidory kiszone, doprawić - dusić na małym ogniu ok. 15 min, Następnie dodać fasolę , zagotować i wyłączyć.

  3. Na dno naczynia żaroodpornego wysypać płatki owsiane, delikatnie zalać mieszaniną mięsną, posypać serem zółtym i piec w piekarniku 190 st. ok.15 min.

  4. Kiedy płatki nasiąkną pomidorowym sosikiem a ser ulegnie zezłoceniu, całość znacznie zgęstnieje i danie gotowe. SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (12)

Jagoda50 25 listopada 2009
Bardzo ciekawy przepis i taki inny niz wszystkie,bardzo mi sie podoba.Czy pomidory kiszone mozna zastapic czyms innym ?
annawk 25 listopada 2009
można dać pomidory z puszki , też będzie pyszne :)
Zielonygroszek 25 listopada 2009
To ciekawe, zupa gulaszowa z wieprzowiny?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 30 dag mięsa wierzowego
  • 2 szkl. soku pomidorowego
  • 2 pomidory kiszone
  • 1 szkl. ugotowanej czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 1/2 szkl. sera żółtego - utartego
  • 2 łyzki oleju
  • sól, pieprz, majeranek, papryka ostra
  • 4 łyżki kopiate płatków owsianych błyskawicznych
Składniki