Ośmiornica z grilla

Ośmiornica z grilla
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: fafiatko
Z dodatkiem sosu vinaigrette

Składniki

  • ośmiornica lub mrożone ugotowane nogi
  • sos vinaigrette: oliwa, czosnek, cytryna, sól, pieprz, bazylia
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie

  1. Kupiłam zamrożone ugotowane nogi ośmiornicy. Można też kupić surową mrożoną i ugotować ją w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego- najpierw trzy razy zanurza się ją we wrzątku a potem gotuje około godziny- w zależności od wielkości i stopnia pożądanej miękkości.
    Ośmiornice usmażyłam na patelni grillowej na rumiano, na zewnątrz jest zbyt gorąco i atakuje nieprzebrana ilość komarów.

  2. Ośmiornicę pokroiłam na kęsy i polałam sosem vinaigrette.

    Sos vinaigrette: do 100ml oliwy dodałam sok z połowy cytryny, dodałam szczyptę soli, przeciśnięty ząbek czosnku, pieprz i posiekane listki bazylii.

    Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Jeśli ośmiornice zostawi się na noc w sosie to wyjdzie marynowana ośmiornica.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (11)

slodkisentyment 01 lipca 2019
Pyszniutko wygląda :) I ten rewelacyjny sos. Musi być mega dobre :)
kuchmariola63 02 lipca 2019
Nigdy nie jadłam ośmiornicy :)
kucharka-amatorka 02 lipca 2019
Ciekawe.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ośmiornica lub mrożone ugotowane nogi
  • sos vinaigrette: oliwa, czosnek, cytryna, sól, pieprz, bazylia
  • oliwa do smażenia
Składniki