Oscypkowy przekładaniec.

Oscypkowy przekładaniec.
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: polkangaroo
Serowy przysmak z Podhala-HEJ.

Składniki

  • oscypek, 1/2 dużego lub 1 mały
  • szynka (Wasza ulubiona), kilka plasterków
  • boczek, kilka plasterków
  • pomidor, 1 szt.
  • oliwki, kilka

Przygotowanie

  1. Oscypka ścieramy na tarce z dużymi oczami. Na rozgrzanej teflonowej patelni rozsypujemy starty ser aby powstały nam małe placuszki. Po ok. 60 sekundach przekładamy na talerz aby wystygły. (Nie ma potrzeby smażyć z obu stron).

  2. Boczek rumienimy z każdej strony kilka minut (jak lubicie). Pomidora kroimy w plastry.

  3. Wykończenie lub inaczej przekładanie jest dowolne: ser-pomidor-ser-szynka-ser-boczek-ser-szynka-oliwki...itd.

  4. Im więcej pomysłów tym danie staje się bardziej smakowite. Dodatki mogą być różne np: żurawina, ketchup, musztarda a nawet majonez. SMACZNEGO.

Komentarze do przepisu (4)

biancorossa 27 marca 2011
do tego jakieś piwo by się przydało
polkangaroo 27 marca 2011
Smakuje do piwa, wina i wódeczki. Może być przegryzką śródgryzką i zagryzką.
annawk 08 kwietnia 2011
takie oscypkowe przegryzanko to ja rozumiem :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • oscypek, 1/2 dużego lub 1 mały
  • szynka (Wasza ulubiona), kilka plasterków
  • boczek, kilka plasterków
  • pomidor, 1 szt.
  • oliwki, kilka
Składniki