Oscypek zapiekany z suszoną śliwką i boczkiem z sosem żurawinowym

Oscypek zapiekany z suszoną śliwką i boczkiem z sosem żurawinowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Oscypek zapiekany z suszoną śliwką i boczkiem z sosem żurawinowym to bardzo szybka, prosta i smaczna przekąska idealna na domowe imprezy. Podany na gorąco stanowi wyjątkowo atrakcyjną dla kubków smakowych przekąskę.

Składniki

  • 4 małe oscypki
  • 4 suszone śliwki
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1/4 szklanki cukru kryształu
  • sok z 1/2 cytryny
  • woda

Przygotowanie

  1. Do garnka przekładamy żurawinę, wlewamy wodę w takiej ilości żeby lekko przykryła żurawinę, dodajemy sok z cytryny oraz cukier i wszystko gotujemy około 10- 15 minut często mieszając aż żurawina napęcznieje, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Wysudzoną żurawinę blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

  2. Oscypka przekrawamy wzdłuż na pół ale nie docinając końca. Do środka wkładamy suszoną śliwkę, całość owijamy plastrem boczku i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane oscypki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st C około 10-15 minut. Gorące oscypki podajemy z sosem żurawinowym.

Składniki
  • 4 małe oscypki
  • 4 suszone śliwki
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1/4 szklanki cukru kryształu
  • sok z 1/2 cytryny
  • woda
Składniki