Orientalny smażony bób

Orientalny smażony bób
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: oldfork
...

Składniki

  • 50 dag bobu
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżeczki wody
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Najpierw surowy bób obieramy z łupin. Jest to żmudna, dość pracochłonna czynność.
    Zagotowujemy wodę w garnku, solimy i do wrzątku wrzucamy obrany bób. Gotujemy 3-4 min. Odcedzamy.
    Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy a papryczkę chilli kroimy w cienkie plasterki.
    Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na gorący olej wrzucamy cebulę. Mieszamy. Po chwili wrzucamy czosnek oraz papryczkę chilli. Doprawiamy pieprzem. Mieszając, smażymy ok 2 minut y. Dodajemy pastę curry, wodę oraz bób. Następnie doprawiamy sosem rybnym i cukrem. Smażymy na dużym ogniu kolejne 2 minuty.

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 24 czerwca 2016
Obieranie z łupin surowego bobu? Ale po co?
oldfork 24 czerwca 2016
Obranego na pewno nie rozgotujesz, jest też ładniejszy.Ja kiedyś z lenistwa ugotowałam w łupinach i potem... Czytaj całość »
Obranego na pewno nie rozgotujesz, jest też ładniejszy.Ja kiedyś z lenistwa ugotowałam w łupinach i potem obrałam. To już nie było to...
Składniki
  • 50 dag bobu
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżeczki wody
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz
Składniki