oponki

Przepis dnia 2010-09-20
oponki
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: mysz204
prosciutkie i smaczne;)

Składniki

  • maslo lub margaryna, 125g
  • cukier, 3-4 lyzki
  • maka, 350g
  • mleko, pol szlanki
  • proszek do piecz, 1 lyzeczka
  • zoltka, 2
  • ocet lub spirytus, 1 lyzeczka
  • olej do smazenia
  • ser bialy, 300g

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Wałkować na ok. 0,5 cm, wycinać okrągłe placuszki, robić w środku dziurkę. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Komentarze do przepisu (10)

mysz204 11 września 2010
zapomnialam napisac ze maki troszke wiecej mozna dodac i 30dag bialego sera;)
Konto usunięte 11 września 2010
Jakie pyszniutkie ,juz sie czestuje Myszko ,pozdrawiam.
tosziba2 11 września 2010
Pyszniutkie i fakt szybciutkie od dawna goszczą u nas praktycznie takie same oponki ale często zastępujemy biały... Czytaj całość »
Pyszniutkie i fakt szybciutkie od dawna goszczą u nas praktycznie takie same oponki ale często zastępujemy biały ser serkami homogenizowanymi wychodzą także bardzo dobre i można poeksperymentować ze smakami ;-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • maslo lub margaryna, 125g
  • cukier, 3-4 lyzki
  • maka, 350g
  • mleko, pol szlanki
  • proszek do piecz, 1 lyzeczka
  • zoltka, 2
  • ocet lub spirytus, 1 lyzeczka
  • olej do smazenia
  • ser bialy, 300g
Składniki