Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 618
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 748
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 618
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 748
Składniki
Ser przecisnąć przez praskę. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor. Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.