Opiekane pieczarki w zalewie octowo-pomidorowej

Opiekane pieczarki w zalewie octowo-pomidorowej
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
U mnie często na imprezach domowych na stole lądują pieczarki w zalewie octowo-pomidorowej. Są pyszne i szybko znikają :-)

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • bułka tarta do panierowania
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • Zalewa:
  • 750 ml wody
  • 100 ml octu
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki soli
  • kilka listków laurowych i ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Pieczarki umyć i odciąć ogonki. Przełożyć do miski, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym, dokładnie wymieszać i zostawić na ok. pół godziny.
    Do miski z pieczarkami wbić jajko i całość wymieszać. Następnie każdą pieczarkę dokładnie panierować w bułce tartej i przełożyć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażyć z obu stron na wolnym ogniu, żeby się nie spaliły i nie były surowe w środku. Usmażone pieczarki przełożyć do naczynia, w którym będą się marynować.


  2. Przygotować zalewę.
    Zagotować wodę, dodać ocet, cukier, sól, ziele angielskie i liście laurowe i chwilę gotować.
    Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać do niej przecier pomidorowy i chwilę smażyć. Na koniec wlać na patelnię zalewę octową, wymieszać i odłożyć do wystudzenia. Letnią zalewą zalać pieczarki i odłożyć na noc do lodówki.

    Smacznego:-)

Składniki
  • 500 g pieczarek
  • bułka tarta do panierowania
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • Zalewa:
  • 750 ml wody
  • 100 ml octu
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki soli
  • kilka listków laurowych i ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
Składniki