Gotowanie ryżu:
1. Odmierzamy 2 szklanki ryżu sushi i przepłukujemy go przy pomocy durszlaka pod bieżącą wodą ok. 10 razy.
2. Wypłukany ryż przekładamy do małego garnka z podwójnym dnem i zalewamy dwoma szklankami zimnej wody. Pozostawiamy tak na 10 minut pod przykryciem.
3. Następnie włączamy ryż na najmniejszym palniku i ustawiamy maksymalny płomień. Po ok 5-6 minutach, gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy kolejne 13-14 minut. Nie mieszamy ryżu.
4. Po tym czasie wyłączamy ryż i zalewamy go wcześniej przygotowaną zalewą i wszystko razem mieszamy. Aby otrzymać zalewę mieszamy 5 łyżek octu ryżowego, łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru.
5. Tak przygotowany ryż zostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia.
Przygotowanie farszu:
Do wnętrza Onigirazu możemy dodać dowolne ulubione dodatki np. wędlinę, sałatę, ser żółty, omlet, krewetki, łososia, kurczaka itp.
Ja polecam wersję a'la tradycyjna polska kanapka.
Jajko mieszam wraz z odrobiną soli oraz pokrojonego szczypiorku i smażę mały omlet. Następnie omlet, salami oraz ser żółty kroję w prostokąty które będą stanowić 1/3 lub 1/4 powierzchni glonu, który użyję do zwinięcia przekąski.
Łączenie składników:
1. Glon nori przecinam na pół tak aby otrzymać 2 prostokąty.
2. Na jego wnętrze, nakładam zwilżoną dłonią ugotowany ryż ( pozostawiam nieco wolnego miejsca na krawędziach).
3. Na krańcu powstałego prostokąta układam kolejno farsz:
- łyżka serka śmietankowego do kanapek
-omlet
-salami
-odrobina roszponki
-ser żółty
Starajmy się nie nakładać zbyt dużo dodatków, ponieważ im grusza będzie ich warstwa tym trudniej będzie nam zwinąć wszystko w rolkę.
Na końcu zwijamy prostokąt w rolkę i lekko ściskamy tak aby całość delikatnie się skleiła.
Onigirazu jest gotowe do zjedzenia.
Życzę smacznego :)
Komentarze do przepisu (7)
*Przejdziesz do wersji klasycznej