Omuraisu - Omlet z ryżem

Omuraisu - Omlet z ryżem
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Europa112
Potrawa pochodzi z kuchni japońskiej

Składniki

  • 1 cebula
  • 250g mięsa z piersi kurczaka
  • 250g sypkiego ryżu (2 torebki)
  • 6 pieczarek
  • 1/2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru i drobno posiekanej pietruszki
  • 3 łyżki ketchupu
  • 50g masła
  • 8 jajek
  • 70 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w kostkę - 1 cm. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Imbir ,pietruszkę i czosnek posiekać. Pieczarki i marchew pokroić w kostkę.

  2. Ugotować i odstawić do ostygnięcia ryż.

  3. Rozpuścić 10 g masła i podsmażyć cebulę. Dodać mięso i marchewkę (dusić 5 minut). Dodać ryż,imbir,czosnek,pietruszkę i ketchup. Posolić i popieprzyć. Wszystko wymieszać i podsmażać jakie następne 5 minut. Zdjąć z ognia i trzymać by było ciepłe

  4. Mieszamy jajka z mlekiem. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Na patelni o średnicy 17 cm, na maśle, smażymy 4 omlety. Omlety smażymy z obu stron.

  5. Mieszamy jajka z mlekiem. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Na patelni o średnicy 17 cm, na maśle, smażymy 4 omlety. Omlety smażymy z obu stron.

  6. Ps.1 W oryginalnym przepisie zamiast pieczarek występują grzybki Shiitake .
    Ps.2 Japończycy omlet robią , dodając do jajek 1 łyżkę Shoyu (japonska odmiana sojowejo sosu) i 1 łyżkę Mirin.
    Ps.3 Bardzo często w przepisach można spotkać, że zamiast marchewki dodaje się zielony groszek.
    Ps.4 Omlet można także podać polany majonezem, ale wtedy do farszu dodajemy dodatkowe dwie łyżki ketchupu.

Składniki
  • 1 cebula
  • 250g mięsa z piersi kurczaka
  • 250g sypkiego ryżu (2 torebki)
  • 6 pieczarek
  • 1/2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru i drobno posiekanej pietruszki
  • 3 łyżki ketchupu
  • 50g masła
  • 8 jajek
  • 70 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
Składniki