Omlet z jogurtem i owocami

Omlet z jogurtem i owocami
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
W letnie dni puszysty omlet z owocami smakuje nadzwyczajnie. Można go zrobić na podwieczorek, a i na obiad też chyba nikt nie odmówi. Polecam!

Składniki

  • 3 jajka wiejskie
  • 1 łyżka przesianej mąki pszennej
  • 3-4 łyżki oleju kujawskiego
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli, szczypta cynamonu
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka czarnych porzeczek
  • 1 łyżka truskawek

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielić od białek i ubijać je aż zbieleją. Białka ubić ze szczyptą soli w oddzielnym naczyniu. Delikatnie połączyć mąkę i miód z żółtkami, a następnie powtórzyć to samo z wmieszaniem białka.

  2. Na patelni rozgrzać olej i powoli wlać całą masę. Gdy brzegi się zetną,
    przy pomocy łopatki, przewrócić placek na druga stronę. W razie potrzeby dolać nieco oleju. Na drugiej stronie smażyć krótko. Przełożyć na talerz. Polać jogurtem i posypać cynamonem oraz owocami.

Komentarze do przepisu (7)

basiliana 16 czerwca 2018
Wygląda pięknie, bardzo apetycznie. Omlet z jogurtem i owocami to świetny pomysł na letni obiad:)
bryssska 16 czerwca 2018
Bardzo pyszne śniadanie, mniam ;-d
fafiatko 16 czerwca 2018
Wyglada bardzo zachecajaco!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 jajka wiejskie
  • 1 łyżka przesianej mąki pszennej
  • 3-4 łyżki oleju kujawskiego
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli, szczypta cynamonu
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka czarnych porzeczek
  • 1 łyżka truskawek
Składniki