Ogórki z pieprzem ziołowym

Ogórki z pieprzem ziołowym
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Przepis z prasy, godny polecenia. Ogórki są naprawdę dobre.

Składniki

  • 4 KG OGÓRKÓW
  • 1 kg cebuli
  • duża garść soli
  • 2 szkl cukru
  • 2 szkl octu
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 torebki pieprzu ziołowego

Przygotowanie

  1. Umyte ogórki pokroić w słupki, cebulę w talarki. Wszystko zasolić `1 garścią soli, na 1 godzinę.

  2. Póżniej: 2 szkl cukru, 2 szkl octu, 1/2 szkl oleju, 2 torebki pieprzu ziołowego. Wymieszac wszystko - ogórki z zalewa, pozostawić na noc. Przemieszac czasem.

  3. Wkładac do słoików, uzupełniac zalewą. Pasteryzować 10-12 minut. Wychodzi około 12 słoików 0,5 litrowych.

Komentarze do przepisu (13)

klaudyna1957 13 sierpnia 2009
Bardzo ciekawy przepis, jeszcze takich nie robilam, ale jak zrobie podziele sie opinia.
helcia 30 września 2009
Ja robilam coś bardzo podobnego tylko z czarnym pieprzem,a ogórki kroiłam w plastry.Z ziołowym pieprzem będa... Czytaj całość »
Ja robilam coś bardzo podobnego tylko z czarnym pieprzem,a ogórki kroiłam w plastry.Z ziołowym pieprzem będa miały z pewnością ciekawszy zapach i kolor...bo moje zrobiły sie jakby bure :)ale smaczne!
renka 09 października 2009
Fajny przepis ,szkoda że ogórków już nie ma ,różne robiłam ,ale takich jeszcze nie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 KG OGÓRKÓW
  • 1 kg cebuli
  • duża garść soli
  • 2 szkl cukru
  • 2 szkl octu
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 torebki pieprzu ziołowego
Składniki