Ogórki po żydowsku

Ogórki po żydowsku
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma
Gałązka selera nadaje im charakterystyczny smak i aromat. Wspaniałe na przystawkę, a także jako dodatek do dań obiadowych.

Składniki

  • 4,5 kg. dużych ogórków
  • garść soli
  • 2-3 cebule
  • 2-3 marchewki
  • gałązki selera
  • ZALEWA 1,5 szkl. octu
  • 5 szkl. wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szkl. cukru

Przygotowanie

  1. Ogórki obrać i pokroić na cienkie paski. Zasypać solą i odstawić na 15 minut.

  2. Marchew i cebulę obrać i pokroić w krążki.Powkładać na dno słoików.Następnie powkładać ogórki i gałązkę selera.

  3. Składniki na zalewę zagotować i zalać nią ogórki. Słoiki pasteryzować przez 5 minut, wyjąć i odwrócić do góry dnem. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (3)

dev1919 18 sierpnia 2011
fajnie by było, jakbyś napisała jak smakują :) bo nie wiadomo czy gorzkie, czy słodkie czy jakie...
irma 18 sierpnia 2011
Ogórki są słodkawe, ale nie za słodkie i tak jak pisałam w opisie mają charakterystyczny smak spowodowany... Czytaj całość »
Ogórki są słodkawe, ale nie za słodkie i tak jak pisałam w opisie mają charakterystyczny smak spowodowany gałązką selera. Poza tym są chrupiące. jeśli takie smaki Ci odpowiadają, to myśle, że ogórki będą Ci smakować. Pozdrawiam.
Mamuska666 01 września 2011
deleted
Składniki
  • 4,5 kg. dużych ogórków
  • garść soli
  • 2-3 cebule
  • 2-3 marchewki
  • gałązki selera
  • ZALEWA 1,5 szkl. octu
  • 5 szkl. wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szkl. cukru
Składniki