ogórki małosolne po rosyjsku (bez wody)

Przepis dnia 2019-06-11
ogórki małosolne po rosyjsku (bez wody)
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
.ten sposób przygotowywania ogórków małosolnych wywodzi się z Rosji. Korciło mnie już w ubiegłym roku żeby je zrobić. Ogóreczki są pyszne, chrupiące, zachowują zielony kolor i smakują tak samo ja zrobione sposobem tradycyjnym w zalewie. Jeśli jeszcze nie robiliście to koniecznie wypróbujcie...

Składniki

  • 1 kg ogórków
  • 2-3 baldachy + łodyga z wyrośniętego kopru
  • kawałek korzenia chrzanu ok 5cm
  • liść chrzanu
  • 2-3 liście czarnej porzeczki ( nie są konieczne)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 płaska łyżka soli
  • worek foliowy zamykany strunowo o pojemności 3-4l

Przygotowanie

  1. ogórki myjemy, osuszamy ręcznikiem i obcinamy im dupki z obu stron. Chrzan, czosnek obieramy i kroimy w słupki. Koper też łamiemy na kilka kawałków ażeby łzawiej nam się w woreczku zmieścił.

  2. Wszystko wkładamy do woreczka, wsypujemy sól i gorczycę. Zamykamy szczelnie worek i potrząsamy aby się wszystko dobrze wymieszało.

  3. Wkładamy do lodówki na 4 godziny, po tym czasie wyjmujemy na blat i w temperaturze pokojowej (nie otwierając!) pozostawiamy na 20 godzin. Po tym czasie ogórki są gotowe do jedzenia...

Komentarze do przepisu (11)

ewka16 09 czerwca
ciekawe, na drugi dzień gotowe?
SlodkoSlodka83 09 czerwca
Mnie też te ogórki korciły już w zeszłym roku,będę musiała też zrobić :-)
pelen_brzuszek 10 czerwca
ciekawy patent :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg ogórków
  • 2-3 baldachy + łodyga z wyrośniętego kopru
  • kawałek korzenia chrzanu ok 5cm
  • liść chrzanu
  • 2-3 liście czarnej porzeczki ( nie są konieczne)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 płaska łyżka soli
  • worek foliowy zamykany strunowo o pojemności 3-4l
Składniki