Ogórki kiszone z chilli

Ogórki kiszone z chilli
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: annawk
w sam raz na ostrą zimę :)

Składniki

  • Na każdy litrowy słoik:
  • ok.1/2 małych ogórków gruntowych
  • 1 mała papryczka chilli ( świeża)
  • 1 baldach kopru
  • kawałek chrzanu wielkości ołówka
  • kilka ziaren gorczycy
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

  1. Na dno słoika włożyć koper i wsypać gorczycę , poukładać ogórki na ciasnego przytulaka - poprzekładać chrzanem i czosnkiem. Z bokowca wcisnąć chilli. Na wierzch wsypać sól i zalać wrzatkiem do pełna. Zamknięty słoik pomerdać tak , aby sól w pełni się rozpuściła.

  2. Tak napełnione słoiki trzymamy w cieple ok. 7 dnia po czym dokręcamy na maxa i pasteryzujemy krótko ( ok. 2/3 min) co ma rzeczywiście głęboki sens gdyż , przerywa proces kiszenia - nie zrobią się kapcie oraz "doszczelnia" pokrywkę. Teraz możemy nasze skarby zanieść do leżakowania w chłodzie Smacznego

  3. Do wódeczki "w ten sam raz" :)

Komentarze do przepisu (5)

marysia11082 13 lipca 2012
Jeszcze nie kisiłam z papryczką chili muszę wypróbować,na pewno smaczne.Super przepis.
kotek78 24 lipca 2012
Te ogórki są pyszne, sama co roku kiszę ogórki z dodatkiem chilli, tą papryczkę daję do korniszonków i pikli... Czytaj całość »
Te ogórki są pyszne, sama co roku kiszę ogórki z dodatkiem chilli, tą papryczkę daję do korniszonków i pikli z cukini. Pycha
palooka 12 listopada 2012
dobre ogóreczki. W tym roku kiszone 1 raz robiłam z chili i wyszły super.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Na każdy litrowy słoik:
  • ok.1/2 małych ogórków gruntowych
  • 1 mała papryczka chilli ( świeża)
  • 1 baldach kopru
  • kawałek chrzanu wielkości ołówka
  • kilka ziaren gorczycy
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 ząbki czosnku
Składniki