Napęchniałe

Napęchniałe
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: pyszotki-pl
Ta przekąska jest smakiem z dzieciństwa. Gdy z obiadu zostawały ziemniaki a w lodówce były drożdże to można było zajadać się napęchniałymi.

Składniki

  • ugotowane ziemniaki ok. 3 szklanek
  • 2 szklanki mąki
  • drożdże 1/3 kostki
  • 1 łyżka cukru
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Drożdże posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ziemniaki przeciskamy przez praskę na stolnicę i posypujemy mąką. Trochę mieszamy. Dodajemy drożdże i zagniatamy jak na pierogi. Formujemy kulę i odstawiamy żeby ciasto troszkę urosło (na około 15 min). Ciasto rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty. Dajemy placuszkom chwilę, żeby podrosły (ok. 5 min) i smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

    zapraszam na bloga

    www.pyszotki.pl

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (6)

KulinarnaChwila 18 listopada 2019
Super:)
Maudie 18 listopada 2019
Fajne :)
agiza 18 listopada 2019
Ciekawe placuszki.Robię czasami placki z gotowanych ziemniaków ale moje są bez drożdży.Zabieram do książki.... Czytaj całość »
Ciekawe placuszki.Robię czasami placki z gotowanych ziemniaków ale moje są bez drożdży.Zabieram do książki. Na pewno spróbuję.;))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ugotowane ziemniaki ok. 3 szklanek
  • 2 szklanki mąki
  • drożdże 1/3 kostki
  • 1 łyżka cukru
  • olej do smażenia
Składniki