Naleśniki ze swojskim dżemem z truskawek

Naleśniki ze swojskim dżemem z truskawek
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
A więc tak gotowałam dziś zupę z zielonej soczewicy, a że smaki i kolor mi się nie podobał, wylałam ją, było już późno więc na szybko zrobiłam naleśniki. Wyszły bardzo smaczne a już ze swojskim dżemem to jak to mówią " Niebo w gębie ", my jeszcze uwielbiamy z dodatkiem kwaśnej śmietany ale nie każdy ma jednakowy smak niektórzy wolą jeść w innej wersji. Jednak tu chodzi o przepis na ciasto naleśnikowe więc już podaję.

Składniki

  • 3 szklanki (szklanka - kubek arcoroc) mąki pszennej Babuni typ 650,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 3,5 szklanki mleka 3,2 %,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie

  1. Do miśki dodać składniki bez oleju, wszystko dokładnie zmiksować do połączenia się całych składników.

  2. Gdy ciasto jest już przygotowane, na patelnię do naleśników o średnicy 25 cm dodać odrobinę oleju rozgrzać go i chochlą wlewać ciasto, smażyć na średnim ogniu. Gdy wylane ciasto zacznie się jakby ścinać przekręcić na drugą stronę i smażyć również na złoty kolor.

  3. Usmażone naleśniki ułożyć na talerzu, z tego przepisu wyszło mi 14 naleśników, są smaczne i nie gumowate.

  4. Na usmażone naleśniki nakładać dowolny farsz, dżem czy kto co woli. Zawijać dowolnie.

  5. Tak jak pisałam wyżej podałam ze swojskim dżemem i kwaśną śmietaną.

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 11 lutego
Pyszne,naleśniki w kazdej wersji są pyszne:)
agnes72 12 lutego
dziękuję serdecznie
Składniki
  • 3 szklanki (szklanka - kubek arcoroc) mąki pszennej Babuni typ 650,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 3,5 szklanki mleka 3,2 %,
  • olej do smażenia.
Składniki